April 1907. Gespannen kijkt een tafel vol Boskoops kroos naar vader. Heel voorzichtig opent de man de rol beschuit. Welk plaatje zal te voorschijn komen? Het prachtig gekleurde plaatje van de Duizendblad? Of die van de Weegbree of Zilverschoon?
Alle drie de plaatjes hebben ze nog nodig voor het album ‘Zomer’ dat moeder deze week heeft aangeschaft bij de firma Goemans aan de Voorkade. ‘Zomer’ is het tweede plaatjesalbum dat de Zaanse firma Verkade heeft uitgebracht. Het fraai vormgegeven album kostte 50 cent, maar is, volgens de winkelier, ‘minstens 1,50 waard’. Hij roept zijn klanten in een advertentie in het Boskoop Advertentie- en Nieuwsblad op snel te bestellen want het album wordt ‘spoedig ingewacht’.
Uiteraard deed Goemans ‘Magazijn van fijne en gewone consumptie-artikelen’ mee met de rage die Nederland destijds overspoelde. In 1903 bracht de Zaanse brood-, koek- en beschuitfabrikant Verkade het eerste plaatjesalbum uit. De zogeheten sprookjesalbums. Het concept was even eenvoudig als geniaal. En verslavend. De albums moesten gevuld worden met plaatjes die bijgesloten waren bij alle producten van Verkade. De koper van een pak beschuit of koek wist pas welk plaatje bijgesloten was als de verpakking werd geopend. Het openscheuren van een pak beschuit werd op die manier een belevenis voor het hele gezin.
Voor Verkade en alle winkeliers die producten van de Zaanse firma in de schappen hadden, was het een commercieel succes. De verkoop werd fors gestimuleerd. ‘Nederland spaarland’ was geboren. En uiteraard werd er tussen de gezinnen en later via Verkade druk geruild.
Ongetwijfeld ook voor Goemans. De winkel was gevestigd op de hoek van de Voorkade en de Dorpsstraat Oostzijde. Het pand werd later gesloopt voor de bouw van de Hefbrug.
Verkade en plaatjesalbums
Met de plaatjesalbums introduceerde Verkade de spaaracties in ons land. Het bedrijf, inmiddels in Turkse handen, was begin vorige eeuw zeer vooruitstrevend. De familie Verkade zag al snel het belang van reclame maken in. Dit was destijds niet zonder discussie. Omstreeks 1900 kocht Ericus Verkade een partij plaatjes met bijbehorende albums bij een Duitse firma. De drie zogeheten sprookjesalbums werden de eerste plaatjesalbums van ons land. Hierna verschenen de albums over de vier jaargetijden en daarna nog enkele tientallen albums. Het concept wordt tot op de dag van vandaag gebruikt. Bij dit artikel de advertentie die Goemans in het Boskoopsch Advertentie- en Nieuwsblad plaatste voor het album ‘Zomer’ en voor zijn winkel.
Recente reacties