Wie had eigenlijk de eerste telefoonaansluiting in Boskoop? Wie mocht het ongetwijfeld felbegeerde nr 1 als aansluiting hebben?

Boskoop werd begin 1906 aangesloten op het Rijkstelefoonkantoor, zoals dat toen heette. Op 18 juli 1906 werd in het Boskoopsch Advertentieblad een lijstje geplaatst met de eerste 49 aansluitingen.  En niet de burgemeester, het gemeentehuis, één van de huisartsen of de notaris had nummer 1, maar de kweker/handelaar W.S. Venema, zo blijkt uit het archief van de Historische Vereniging Boskoop (HVB).

In die tijd was aansluiting nr 1 ook echt nummer 1, zonder andere cijfers erbij, zonder netnummer. Gesprekken verliepen allemaal via het postkantoor waar een telefoniste handmatig de mensen met elkaar verbond. Je vertelde wie je wilde spreken of welk nummer en dan zorgde de telefoniste dat dit contact er kwam.

Niet helemaal duidelijk is waarom Venema nr 1 kreeg. De ondernemer woonde destijds aan het Reijerskoop, tegenover het toenmalige postkantoor en dat kan de reden zijn geweest. Maar misschien was deze kweker/handelaar, met zijn bedrijf nog altijd gevestigd aan het Zuidwijk, wel erg snel met zijn aanvraag. Nummer 2 was overigens voor de Rijkstuinbouwschool en nummer 3 voor Johan H. Hardijzer. Zowel de school als Hardijzer zaten eveneens aan het Reijerskoop, zij het een stuk verder.

Het postkantoor was destijds gevestigd in het statige pand met de naam ‘Glück Auf’, wat nu de hoek van Reijerskoop en Plankier is. Dat werd eind negentiende eeuw gebouwd als burgemeesterswoning, maar werd in 1902 postkantoor. Het pand werd in 1976 gesloopt. In 1981 verrees er het huidige appartementencomplex.

Op de foto staat de telefoniste die in het Postkantoor alle gesprekken handmatig op het grote schakelbord doorverbond. De foto is gemaakt in 1938.