In de nieuwe Paktijd aandacht voor een bijzondere vondst: de eerste kleurenfoto’s die in Boskoop zijn gemaakt. In het Drents Archief zijn twaalf kleurenfoto’s opgedoken die in 1911 zijn gemaakt, slechts vier jaar na de vroegst bekende Nederlandse kleurenfoto.

Op de twaalf foto’s op glasnegatieven legde de Drentse amateurfotograaf J.C. van Weydom Claterbos de kleurenpracht op de Groote Bloemententoonstelling van 1911 in ons dorp vast. Unieke opnamen voor die tijd. Paktijd-redacteur Sieger Verhart verdiepte zich in de ontwikkeling van de fotografie, maar ook in de personen van de fotograaf.

Uiteraard staan de twaalf kleurenfoto’s afgebeeld in de nieuwe Paktijd. Het magazine van de Historische Vereniging Boskoop (HVB) wordt de komende dagen bezorgd bij alle leden. De 112 jaren die sinds het maken van de kleurenfoto’s zijn verstreken hun sporen hebben nagelaten, maar het blijven unieke tijdsdocumenten.

Interview John Bontje

In Sprekend Verleden een interview met John Bontje. Zoon van de slager uit de Bootstraat, vijftig jaar getrouwd met Ineke en een half leven lang werkzaam geweest in de boomkwekerij. En nu vooral bezig met zijn grote passie: schilderen. ‘Kunst is de rode draad in mijn leven. Hier kan ik alles in kwijt”, aldus John. Gerk Kooy interviewde hem.

Boskoops Eeuwelingen

In paktijd 106 een nieuwe rubriek: Boskoops Eeuwelingen. Een reeks verhalen over Boskoopse bedrijven die honderd jaar of ouder zijn. In de eerste aflevering het familiebedrijf Joh. Stolwijk & Zonen aan het Rijneveld. Daar is de vierde generatie toegetreden.

De toverlantaarn van Mathot is gevonden…

In de nieuwe Paktijd ook een vervolgartikel op het verhaal van boekhandel Mathot. De toverlantaarn van A.J. Mathot is gevonden. En helemaal niet ver weg, maar…..in de Biezen. Pim Stolker zat in juni het verhaal over Mathot te lezen en dacht: ‘Barst, dit gaat over die toverlantaarn en de doos met glasplaatjes die hier op zolder staan’. Pim en zijn vrouw Ria gingen op zoek en ja hoor, gevonden. In de nieuwe Paktijd Pim met lantaarn en een aantal prachtige plaatjes.