Na een bloedstollende eindstrijd is Zijde 125 als winnaar van de eerste verkiezing van Het Mooiste Huis Van Boskoop uit de bus gekomen.

Wat is het mooiste huis van Boskoop vroeg de Historische Vereniging Boskoop (HVB) op haar pagina op Facebook? Zestien kandidaten werden er gepresenteerd. Zondag 17 september 2023, twee weken later was het antwoord er: Zijde 125.

Tot zaterdagavond voerde huize Winnetou op het Laag Boskoop 123 de lijst aan. Met 29 stemmen voorsprong leek de buit bijna binnen. Op dat moment waren er ongeveer 275 stemmen uitgebracht. Zondagochtend om 09.00 uur werd op de pagina van de Historische Vereniging Boskoop aangekondigd dat de laatste stemdag was aangebroken. Laat uw stem niet verloren gaan, was het advies.

Aan het einde van de ochtend, begin van de middag barstte de strijd los. Blijkbaar hadden veel fans van Zijde 125 de laatste stemdag afgewacht om met een soort gecoördineerde actie de verkiezing te laten kantelen. Op zondag steeg het aantal uitgebrachte stemmen van ongeveer 275 naar liefst 424 stemmen. Op de laatste dag zijn dus 149 stemmen uitgebracht.

Zijde 125 was bij deze ‘laatstedag-stemmers’ veruit favoriet. Het pand ging van een achterstand van 29 stemmen naar een voorsprong van 39 stemmen. En daarmee werd het pand de glorieuze winnaar van de eerste HMHVB-verkiezing.

Stembureau HVB

Het was de eerste keer dat de HVB deze verkiezing organiseerde. In een poging de geschiedenis van Boskoop, die voor een deel te zien is in de woningen, breder onder de aandacht te brengen. Voor de verkiezing was een aparte pagina op Facebook ingericht. Deze pagina werd ‘Stembureau HVB’ gedoopt. Deze constructie was in feite een proef. Is het mogelijk om op deze manier en voor een dergelijk onderwerp de mensen warm te krijgen. Een geslaagde proef, want liefst 424 Boskopers brachten hun stem uit. Aan de verkiezing werd aandacht besteed in de Gouwekoerier en in AD Groene Hart.

De verkiezing via Stembureau HVB krijgt mogelijk een vervolg. Binnen de vereniging gaan stemmen op om dit middel ook in te zetten om aandacht te vragen voor ons materieel erfgoed. Zoals bedrijfspanden, loodsen, bruggen etc.