De ‘Spaansche schatgraver’ probeerde ook in Boskoop slachtoffers te maken

De Nigeriaanse oplichterstruc bestaat al bijna anderhalve eeuw. In 1923 trachtte de ‘Spaansche schatgraver’, zoals de truc toen werd genoemd, ook in Boskoop slachtoffers te maken, zo heeft de Historische Vereniging Boskoop (HVB) ontdekt.

In het Boskoopsch Nieuws- en Advertentieblad werd in juni en juli van dat jaar melding gemaakt van brieven die de oplichters hadden geschreven aan plaatsgenoten. ‘Men zij dus op z’n hoede”, aldus de redactie van de krant.

Een schat en een knappe dochter!

Wie was de ‘Spaansche schatgraver’? Waarschijnlijk waren het oplichtersbendes in Spanje en Frankrijk. Zij stuurden brieven naar meestal welgestelde mensen met het verhaal dat een arme schatbewaarder in een cel zucht en op het punt staat te overlijden. De gevangene blijkt een ver familielid te zijn van de ontvanger van de brief en hij wil hem de bergplaats van de schat onthullen. Er is wel een extra voorwaarde: de aangeschrevene moet ook de knappe dochter van de schatgraver in huis nemen en een toekomst bieden. Om de bergplaats van de schat te onthullen en de reiskosten van het meisje te betalen moet er wel eerst een bedrag worden overgemaakt. Daarna gebeurde er natuurlijk niets meer.

Een eeuw later werken de Nigeriaanse oplichters nog op dezelfde manier. Ook daar ligt een grote som geld voor het grijpen. Ook daar wordt eerst een relatief kleine voorschot als investering gevraagd. De Nigeriaanse oplichters hebben echter de beschikking over mail en zij kunnen vrij eenvoudig grote groepen mensen benaderen. Er zijn er altijd wel een paar die ‘dollartekens’ zien en erin trappen.

Uit publicaties uit die tijd blijkt dat ook toen nogal wat mensen erin trapten en betaalden. Sommigen reisden zelfs af naar verre oorden om de arme schatgraver te zoeken. De Boskopers die de krant haalden lieten zich niet bedotten, maar dat wil niet zeggen dat er geen slachtoffers waren.