Weet iemand waar de Goudkade in Boskoop heeft gelegen? De experts moesten er zaterdag bij de innamedag heel diep over nadenken en…..kwamen er toen nog niet uit. Iemand een idee?

De innamedag van de Historische Vereniging (HVB) en het Boomkwekerijmuseum heeft zaterdag weer een paar mooie artikelen opgeleverd. Dat was de conclusie van Bart Hoogeveen en Sjaan Sanders . Zij zaten zaterdag tussen 10 en 16 uur klaar om nieuwe ‘schatten’ in te nemen.

Maar er werden ook vooral veel leuke gesprekken gevoerd over de documenten en voorwerpen die Boskopers kwamen aanbieden.

Maar nu eerst terug naar de Goudkade. De naam van de straat staat in het ‘Vademecum Boskoop 1956’ dat zaterdag werd ingeleverd. Het vademecum is een soort stratenboek en telefoongids ineen. In die gids was sprake van een Goudkade. Bart en Sjaan keken elkaar aan. Waar moeten we die plaatsen. Ze kwamen er dus niet uit. Reacties graag onder dit stukje.

Blij verrast waren Bart en Sjaan ook met een microscoop die Wout Wegerif aandroeg. Het instrument met toebehoren was ooit in gebruik bij drs P.J.S. (Piet) Van Dijk, leraar aan de tuinbouwschool. Van Dijk was ook auteur van verschillende lesboeken en de microscoop heeft bij de lessen en lesboeken een voorname rol gespeeld. Voor veel Boskoopse boomkwekers dus een bekend voorwerp.

Dat geldt ook voor enkele andere voorwerpen. In de komende tijd besteden we op deze pagina aandacht aan een aantal documenten en voorwerpen die op de innamedag zijn ingebracht. Eentje daarvan noemen we alvast want die staat op de foto’s: een prachtig glas-in-lood voorzetraam van de Boskoopsche Handelsdrukkerij.

Het voorzetraam werd ingebracht door Willem Kruiswijk, ook wel bekend als de voorzitter van de HVB. Het voorzetraam was van zijn opa. Het stond achter het raam van het directiekantoor van opa Willem in het directiekantoor van de Boskoopsche Handelsdrukkerij, Burgemeester Colijnstraat 35. Het heeft jarenlang gehangen in zijn vorige woning, maar stond in de berging van zijn nieuwe woning. ‘En dan hoort het op maar één plek thuis”, aldus Kruiswijk.

Is collectiebeheerder Hoogeveen tevreden met de innamedag. ‘Absoluut. Het was mijn vuurdoop en ik ben blij met de documenten en voorwerpen, maar zeker ook met alle verhalen die we erbij hebben gehoord. Het was gezellig’.