Het voormalige gemeentehuis aan de Zijde is een bijzonder gebouw, ontworpen door architect D.L. Landman. Minstens zo fraai zijn de glas-in-lood-ramen die in het monumentale gebouw zijn te vinden.

In het trappenhuis hangen drie ramen, ontworpen door Roelf Gerbrandts. Deze drie tonen het centrum van Boskoop, de Biezen en de Gouwebrug met Den Ham.

In de raadszaal zijn vier beneden- en vier bovenramen te zien. Hierop worden de vier jaargetijden verbeeld. De 25 zogeheten Friesruiten in de raadszaal stellen de afbeeldingen in de dierenriem voor.

De eerste steen voor het gemeentehuis werd op 22 augustus 1928 gelegd door toenmalig buregemeester P.A. Colijn. Het gebouw is geopend op 4 september 1929. Het werd getekend door gemeentearchitect D.L. Landman, die enkele jaren in Boskoop heeft gewoond. Van zijn hand zijn ook de Boskoopse Bank (later ABN-Amro, in 2003 afgebroken), enkele huizen aan de Zijde en de bekende Villa-Van Teylingen op de hoek Voorofscheweg en Koninginneweg.

In Paktijd nr 29 (juni 2004) verscheen een groot artikel over het gemeentehuis en over de bijzondere ramen. Auteur: Cees Bakker. Voor dit stukje is geput uit dit artikel.

Op de ansichtkaart (uitgever niet vermeld, foto Jospé Arnhem) de vier ramen met de afbeeldingen ven de jaargetijden. Op de losse foto’s een beter zicht op deze ramen. De zepia-foto is gemaakt bij de opening van het gemeentehuis in 1929. De kaart is een heruitgave van de HVB.