Expert nationale bibliotheek vertelt over de 5 verboden boekjes van Boskoop

De Canon van Boskoop is weer een leuk filmpje rijker. Een expert van de KB, onze nationale bibliotheek, legt daarin uit hoe een paar eeuwen geleden vijf verboden boekjes terecht kwamen in de gemeentetoren bij de Dorpskerk.

De vijf unieke boekjes werd in 1896 gevonden bij de afbraak van de toren. Op twaalf meter hoogte in een geheime ruimte. De toren was een jaar eerder zwaar beschadigd geraakt bij de brand die een deel van de dorpskern verwoestte.

De vijf boekjes werden daar vermoedelijk verborgen in de periode 1566-1570. Tegenwoordig worden de boekjes bewaard bij de KB in Den Haag. Ze zijn de verantwoordelijkheid van Esther van Gelder, de conservator Oude Drukken van de KB. In het filmpje legt Van Gelder onder meer uit waarom de boekjes destijds verstopt zijn. En wat er destijds met de maker van twee van de boekjes is gebeurd.

Waarschijnlijk komt Esther van Gelder volgende maand op uitnodiging van de Historische Vereniging (HVB) naar Boskoop om te vertellen over de boekjes en om ze te laten zien. Dan zijn ze dus even terug op de plaats waar ze ongeveer 350 jaar geleden zijn verstopt uit angst voor vervolging.

Op deze foto van de KB de vijf boekjes die eeuwen geleden verborgen zijn in de Boskoopse gemeentetoren.

Meer weten over de vijf boekjes? Zie: https://www.canonvannederland.nl/nl/page/195312/vijf-boekjes-in-een-geheime-ruimte-%C2%A0-12-meter-hoog

Het interview met Esther de Gelder is te vinden via bovenstaande link, maar ook op ons Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UC1O6yjxHhrbimJ9FLEt9jWg

Word lid van
onze vereniging!