Excursiegegevens

Locatie
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Tijden
9:00 – 17:00

Kosten
€ 37,50 p.p. voor leden
€ 45 p.p. voor niet leden

Inclusief
Bus, koffie/thee, lunch, gids
entree Hortus Botanicus

Detail
Gaat door bij +30 aanmeldingen

Hortus Botanicus, Leiden

Een verzorgde dag naar de oudste botanische tuin van
Nederland, onder begeleiding van planthistoricus Kees Stam

Breng een bezoek aan de botanische tuin van Leiden en bewonder de reuzenwaterlelies, vleesetende planten, zeldzame en met uitsterven bedreigde plantensoorten en een aantal kleurrijke bloemsoorten.
Ruik aan de rozen en andere bloemsoorten van Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland. Er werd rond 1590 met de tuin begonnen en je vindt er planten die door de VOC van plekken over de hele wereld hier naartoe zijn gebracht. Geniet van een wandeling door de kassen vol tropische exemplaren, bezoek de Japanse tuin en kom meer te weten over de eigenschappen van de geneeskrachtige planten die eeuwenlang zijn gebruikt.

Begin je bezoek in de Clusiustuin, die een indruk geeft van de landschapsarchitectuur en beplanting bedacht door botanicus Carolus Clusius in de 16e eeuw.

Neem daarnaast in Hortus Botanicus een kijkje bij een van ’s werelds grootste Aziatische orchideecollecties. De meeste van deze bloemen zijn mee teruggenomen uit Papoea-Nieuw-Guinea. Ook tref je er een prachtige verzameling aan van zo’n 250 soorten vleesetende planten uit Zuidoost-Azië.

De Japanse tuin is aangelegd ter ere van de Duitse dokter die in Japan voor de VOC werkte en de Hortus Botanicus heeft voorzien van veel van zijn Japanse plantensoorten. De reuzenwaterlelies in de Victoriakas, de Filipijnse jadebloem en een Japanse notenboom (ginkgo biloba) die hier in 1785 is gepland zijn hier de pronkstukken. Je vindt er ook een aantal extreem zeldzame plantensoorten, zoals de naaldboom Wollemia nobilis, die alleen in fossielen werd aangetroffen tot de ontdekking in Sydney in 1994.
Geniet nog even na van de mooie en geurige Hortus Botanicus met een biertje en hapje in het lichte café of een verse muntthee in de tuin. De tuin is de hele zomer lang elke dag geopend. En in de winter is Hortus Botanicus alleen op maandag gesloten. Er wordt een toegangsprijs gevraagd, maar met een Museumkaart kun je gratis naar binnen.

Direct aanmelden