Jaaragenda 2019

Van oosterse schatten
naar Gouds plateel?

18 januari t/m 27 April

van oosterse schatten tot gouds plateel nieuw

‘Van Oosterse Schatten tot Gouds Plateel ?’

De banden met het verre oosten en de zoektocht naar nieuwe gewassen en afzetgebieden begin 20ste eeuw.
De rode draad van de tentoonstelling zijn catalogi en prenten nagelaten door  de firma A. Koloos & Co waarvan een gedeelte in bezit is van het Boomkwekerij Museum en een  gedeelte ter beschikking is gesteld door Nicole van der Steenhoven, een nazaat van de fam. Koloos.

Dit zijn werkelijk prachtige prenten die laten zien hoe professioneel  de Boskoopse handelaren toen al te werk gingen. Volgens overlevering werden deze prenten ook gebruikt als voorbeeld voor afbeeldingen op Gouds Plateel, helaas is daar geen bewijs van gevonden al zit er een serie in een map met het stempel van ‘Regina Kunstaardewerk Gouda’

Aan de hand van een reisverslag van een andere Boskoopse handelaar/kweker WF Koppeschaar uit deze zelfde tijd nemen we de bezoeker mee met de trein door Rusland via Vladivostok naar Japan.

Wel vinden we het verband met kunstaardewerk fabriek  Regina leuk genoeg om iets te doen met Regina. Twee kenners op dit gebied, Joop Nobel en Bert Holthuysen tonen een geselecteerde verzameling op de tentoonstelling en geven een lezing over Regina (Gouds Plateel ) komend voorjaar.  Dit gebeurd tijdens de algemene leden vergadering in maart.

Foto's van de opening van de tentoonstellingen en een kleine indruk van wat er zowel te zien is:
klik op de link:

van Oosterse schatten naar Gouds plateel