Jaaragenda 2018

Alphen a/d Rijn

Stuk van Sv. Arboricultura aan Historische Vereniging Boskoop

sv agricultura 2018

Zoals bestuursleden van studentenvereniging Arboricultura al sinds jaar en dag doen, kwamen wij ook dit jaar naar de dodenherdenking in Boskoop om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Dit was voor ons, drie leden van het dagelijks bestuur en een lid van het soosbestuur, een goede reden om een dagje in Boskoop er op uit te gaan.

Zo gingen wij als eerste bestemming naar het Boomkwekerijmuseum, alwaar wij met het eerste beeld van de Gaît op de foto zijn gegaan. Hier werden wij zeer aardig ontvangen, waarna we een korte rondleiding kregen en ook de bibliotheek mochten bekijken.

Vervolgens zijn we naar de vroegere ‘Melksalon’ geweest. Hier is in 1908 onze vereniging opgericht. Het was erg indrukwekkend om te zien waar het allemaal begon.

Daarna hebben we een bezoek gebracht aan Café Gouwezicht. Hier stond vroeger een deel van Hotel Neuf, waar de vereniging ook een tijdje in was gehuisvest. Uiteraard blijven we studenten en hebben we hier een biertje gedronken.
Nadat we hadden gegeten, zijn we naar de dodenherdenking geweest.

Wij hebben ook een bloemstuk in de vorm van een A gelegd. Tijdens deze ceremonie hebben we stil gestaan bij de overleden Boskopers in de oorlog. Het verhaal gaat dat er leden van de studentenvereniging in het verzet hebben gezeten, dus daar hebben wij ook bij stil gestaan.

Nadat de ceremonie was afgelopen, hebben we nog onder het genot van een kopje koffie gepraat met de geboren Boskopers die ons nog allerlei verhalen konden vertellen. Hier hechten wij veel waarde aan!

Vervolgens zijn we door Boskoop gaan wandelen. Wij hebben plekken gezien als de Gaît op de rotonde, maar ook de straat ‘Zinkeling’. In de vroegere Boskoopse jaren gingen eerstejaars in het Boskoopse water om daarna volledig bij de vereniging te horen. Gelukkig zijn de ontgroeningen bij ons in 1973 afgeschaft, waardoor eerstejaars dit niet meer hoeven te doen. Toch zijn wij even met ons hoofd onder water gegaan, dat niet erg fris was.

Al 25 jaar is de Rijkstuinbouwschool gesloten en als gevolg daarvan is onze studentenvereniging naar het Gelderse Velp vertrokken. Toch is de band met Boskoop nooit verdwenen. Er wordt geprobeerd om eens in de vijf jaar een Boskoop-uitje te organiseren tijdens het lustrum. Ook dit jaar zal dit waarschijnlijk plaatsvinden. Daarnaast is er dit jaar een historiecommissie opgericht. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over onze 110-jarige geschiedenis. Hopelijk kunnen wij daarbij op elkaar rekenen! We vinden het daarom ook niet erg om regelmatig terug te komen naar Boskoop!

Geert Venner
1e Secretaris bestuur 2018-2019