Willem Petrus Jacobus Duval Slothouwer.

(Utrecht, 25 maart 1883 – Haarlem, 4 oktober 1970) was een Nederlands politicus.

Hij werd geboren als zoon van dominee Anne Hobbes Duval Slothouwer (1838-1893).

Na volontair te zijn geweest in Lochem, werd hij op 18 december 1914 tijdelijk ambtenaar ter secretarie in Heerde tegen een maandsalaris van ƒ 50.

Eind augustus 1915 kreeg hij in Heerde ontslag in verband met zijn benoeming tot burgemeester van de Groningse gemeente Uithuizermeeden.

In 1919 werd hij benoemd tot burgemeester van Boskoop en van 1922 tot 1 april 1947 was hij burgemeester van de Gelderse gemeente Doetinchem.

Politiek behoorde hij tot de Christelijk-Historische Unie (CHU).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij niet actief met de bezetter mee, maar verzette hij zich ook niet en kon hij zijn ambt dus blijven bekleden. Hij werkte onder anderen mee aan Plan-Frederiks; hij gaf de ambtenaar D.J.H.W. Spanjaard opdracht om daar als adjunct-directeur te dienen.

De Duval Slothouwerstraat, die in het noorden van Doetinchem ligt, is naar hem vernoemd.

Duval Slothouwer was de overgrootvader van Thierry Duval Slothouwer, de echtgenoot van Belinda Meuldijk.

(Bron: wikipedia)