Bestuursvergaderingen:


ALV:

Evenementen:
Historische Vereniging Boskoop
Reijerskoop 52-54
2771 BR Boskoop
secretaris@hvboskoop.nl
 
ZOEKEN
 Zoeken
Harkje Benthem de Wilde,

Een sterke vrouw’ is het levensverhaal van grootmoeder van moeders kant van mevrouw van der Bijl. Harkje werd geboren in 1884 in een arbeidersgezin in Tjalleberd, een dorp in Friesland. Harkje was de enige van de vijf kinderen die een opleiding mocht volgen. Op haar 18e was ze onderwijzeres en ze werkte tot ze ging trouwen. Ze zag de vreselijke omstandigheden van arme veenboeren en werd lid van de SDAP, de socialistische arbeiderspartij, de voorloper van de PvdA.
In 1914 trouwde ze met Ruurd Benthem, directeur van een postkantoor in Boskoop, die ook lid was van de SDAP. In 1919 was zij in Boskoop de eerste vrouw in de gemeenteraad. Dit was de opstap voor een langdurige politieke carriëre.

Harkje werd actief in de gemeentepolitiek van Schiedam en werd daar de eerste vrouwelijke wethouder van onderwijs. Ze was gedurende haar hele werkende leven politiek actief. Na haar overlijden in 1966 is ze in Utrecht begraven. In Schiedam wordt ze geëerd met een straatje, het Harkje Benthem pad.

‘1001 Vrouwen in de 20ste eeuw’ is het tweede project van historica Els Kloek die een lexicon maakt van belangrijke Nederlandse vrouwen in de 20ste eeuw. Harkje is inmiddels geadopteerd en heeft een plaats gekregen in dit belangrijke lexicon. Dit project heeft crowdfunding nodig om in 2017 gerealiseerd te worden.
Realisatie en ontwerp: Interforce